Najczęściej wykorzystywane przyprawy w perfumach

Przyprawy, to jedne z podstawowych składników, które często pojawiają się w perfumach. Zmiana pory roku na jesienną, sprzyja zmianie perfum, po które sięgamy na co dzień. O tej porze roku zdecydowanie częściej wybieramy perfumy o mocniejszych, bardziej wyrazistych nurach. Często wiąże się to właśnie z tym, że w mieszance aromatów znajdują się intensywne przyprawy. To one bardzo często, odpowiadają za charakter i ciężkość zapachu.

Jakie przyprawy najczęściej pojawiają się w perfumach jesienno-zimowych? Przygotowaliśmy dla Was mały poradnik, który pozwoli Wam rozpoznać najpopularniejsze przyprawy, które pojawiają się w kompozycjach zapachowych na zbliżającą się porę roku.

Cynamon

Korzenny, lekko słodki i odrobinę pikantny zapach cynamonu, jest bardzo często wykorzystywany do przełamania kwaśnych, nut cytrusowych. To znany, delikatny afrodyzjak, który nie tylko pobudza, ale rozgrzewa i przyciąga uwagę. Stosuje się go do zapachów, po które najchętniej sięgamy jesienią lub zimą, bo jest ciepły,  rozgrzewający, otulający i świetnie komponuje się ze słodkimi, nieco cięższymi nutami. Dodaje odrobiny pikanterii również w lżejszych kompozycjach.

Wanilia

Odrobina wanilii w perfumach dodaje im delikatnie słodkiej, zmysłowej nuty. Często stosowana jest do produkcji damskich, słodkich i kwiatowych perfum, które podkreślają kobiecość. Wanilia lubi się z nutami orientalnymi i kwiatowymi. Jej intensywność dodaje zapachom właściwości kojących i uspokajających. Często można ją odnaleźć w aromatach wieczorowych.

Pieprz

Do produkcji perfum stosuje się nie tylko powszechnie znany i lubiany pieprz czarny. Doskonałym dopełnieniem kobiecych, słodkich i cytrusowych kompozycji jest pieprzy różowy, który podkreśla mocny charakter zapachu i dodaje mu nieco pikantnej nuty. Natomiast pieprz czarny jest wykorzystywany do przełamania słodkich aromatów, dodania perfumom wyraźniejszego, ostrego akcentu i podkreślenia głębi kompozycji zapachowej. Do niedawna stosowany jedynie do produkcji męskich zapachów, ponieważ pieprz czarny nadaje im lekko drzewnych aromatów.

Goździki

Typowy korzenno-ziołowy, cierpki aromat goździków jest bardzo często wykorzystywany do produkcji typowo jesiennych/zimowych, korzennych perfum. Goździki mają ostry, intensywny, bardzo korzenny aromat i stosowane do tworzenia perfum, mają działanie pobudzające i odświeżające. Dodają zapachom charakterystycznej ostrości, lekkiej gorzkości i podkreślają ich intensywność.

Imbir

Jeden z najpopularniejszych składników współczesnych perfum. Jego rozgrzewający, egzotyczny, świeży, ale lekko cierpki i korzenny zapach, wspaniale podkreśla aromat perfum. Jest genialnym kompanem dla zapachów kwaśnych, orientalnych, ale i świeżych, lekkich nut. Bardzo często można go spotkać w typowo orientalnych perfumach, ponieważ mimo swoich egzotycznych, ciepłych właściwości zapachowych ma w sobie coś słodkiego i korzennego.

Kardamon

Podobnie jak cynamon, używany jest jako lekki afrodyzjak. Najczęściej wykorzystywany do wytwarzania męskich, cięższych zapachów. Kardamon ma zapach ostry, gorzki i bardzo specyficzny. Jego aromat uspokaja, poprawia humor, a w odpowiedniej proporcji z innymi nutami zapachowymi – nawet łagodzi stres. Perfumy, które mają w składzie kardamon są intensywne, przytulne i delikatnie pikantne i dlatego najczęściej są to propozycje wieczorowe.

Paczula

Ponieważ skupiamy się na zapachach jesienno-zimowych, nie możemy zapomnieć o paczuli. Jest często spotykanym składnikiem perfum orientalnych, ze względu na jej balsamiczno-drzewny, korzenny i lekko słodki zapach. Dodaje im piżmowej nuty, intensywnej głębi i aksamitnej ciężkości. Ponadto sprawia, że perfumy nabierają mocniejszego wyrazu, są bardziej trwałe, a na skórze rozwijają się powoli, ale dynamicznie.

Wykorzystywanie w perfumach przypraw, szczególnie korzennych zmienia ich intensywność i właściwości zapachowe. Co ciekawe, jesienią i zimą częściej sięgamy właśnie po takie aromaty.

Jakie przyprawy w perfumach lubicie najbardziej?